Zemědělství patří do primární sféry spolu s lesním a vodním hospodářstvím a těžbou.
Zaměření a úroveň zemědělské výroby vycházejí především z přírodních podmínek. Jenedílným činitelem, který utváří ráz krajiny.
Podíl zemědělství na hrubém domácím produktu (HDP) se udává jako jeden z ukazatelů vyspělosti států. Zde platí: čím menší podíl, tím vyspělejší stát.
Ve vyspělých státech (a tedy i v ČR) klesá význam zemědělství. Stejně tak klesá i podíl zaměstnanců v zemědělství.
V ČR je podíl zaměstnanců v zemědělství srovnatelný s USA či VB – to je mezi 3 až 5 % (v zemědělské sezóně to může být více).
Je důležité, že ČR je zemědělsky soběstačná. Samozřejmě, některé exotické druhy potravin, případně masa se k nám musí dovážet.
Neustálým trendem je zvyšování živočišné produkce a zmenšování osevních ploch – z orné půdy se stávají pastviny, či jsou opětovně zalesněny (nejlépe druhově rozmanitým a přirozeným lesním společenstvem).
V Česku již proběhla tzv. zelená revoluce – přeměna zemědělství z neefektivního na efektivní. Tj. využití moderních technologií, postupů ale i vyší míra ekologického zemědělství.
Na více jak 50% osevních ploch se pěstují obiloviny (z nich převládá pšenice, dále ječmen, žito, oves a kukuřice). Následují okopaniny (brambory) a pícniny. Postupně narůstá produkce technických plodin – slunečnice, sója, řepka (často však na úkor jiných, pro místní region i půdní pokryv důležitějších plodin).
o Pšenice – celá ČR; ječmen – Polabí, Haná; žito – podhorské oblasti; kukuřice – Moravské úvaly.
o Brambory – pahorkatiny a vrchoviny, především Vysočina.
o Cukrovka – Polabí a Moravské úvaly.
o Zelenina a ovoce – Jižní Morava, Kolínsko a Litoměřicko.
o Vinná réva – Jižní Morava, Mělnicko, Ostravsko.
o Chmel – Žatecko, Lounsko, Olomoucko.
I když se celkový počet hospodářských zvířat snížil, značně vzrostla jejich užitkovost – nové metody chovu, efektivnější využívání, zdravější strava, ekologický chov. Nejvyššího stavu dosahuje skot, následován prasaty a drůbeží, jejíž spotřeba zvláště v posledních letech roste vysokým tempem.
Tradiční je u nás také rybníkářství (kapr se také exportuje) a částečně i myslivost.
Lesy zaujímají téměř jednu třetinu území ČR. Většina lesů je tzv. hospodářská (dřevo je určeno na těžbu). Zhruba 1/5 lesů je zvláštního využití (lesy NP a CHKO, lesy lázeňské či příměstské)
Staré ekologické zátěže – velké množství hnojiv v půdě, nevhodné velkochovy.
Malé dotace do zemědělství především pro menší zemědělce – těžší konkurenceschopnost vůči levnému dovozu.